Ukupno 24 projekta, za koje je ocenjeno da bi u slučaju realizacije znatno unapredili stanje gradske sredine, predstavljena su danas na javnoj debati u Severnoj Mitrovici.

Na događaju, koji je organizovao Poslovno savetodavni centar Mitrovica-Sever, između ostalih predstavljeni su projekti: “Kolektor za prikupljanje otpadnih voda i sekundarna kanalizaciona mreža”, “Obostrano uređenje obale Ibra”, “Industrijska zona”, “Zaobilaznica oko grada”, “Kvantaška pijaca”, “Javne garaže”, “Toplifikacija Mitrovice” i drugi.

Dragan Spasojević, ispred Poslovno savetodavnog centra Mitrovica-Sever, ocenjuje u izjavi za Kosovo Onlajn, da su prvih šest projekata jedna celina, jer se svaki od tih projekata nadovezuje jedan na drugi.

Navodi, da je realizacija ovih projekata potreba grada i da bi njihovom eventualnom implementacijom građani dobili a Mitrovica unapredila stanje gradske sredine.

Spasojević podseća da je Severna Mitrovica teritorijalno ograničena i da treba raditi na maksimalnom stepenu iskorišćenosti životnog prostora i njegovom unapređenju.

On je kao važan naveo i projekat toplifikacije Mitrovice, podsetivši da Toplana u Severnoj Mitrovici ima neiskorišćene kapacitete, da bi mogla da greje oba dela grada i da su svi projekti koje su identifikovali održivi.

Predlog projekte, građanima su na skupu u Međunarodnom poslovnom koledžu u Severnoj Mitrovici, predstavili diplomirani arhitekti Goran Ristić i Jelena Spasojević, dok je Mirjana Stanojević iz Opštine Gračanica, govorila o mogućnostima pristupanja fondovima EU.

O programu kreditiranja opština govorio je prof. Padraig O’Malley sa Univerziteta u Masačusecu.

Javna debata organizovana je u sklopu projekta koji sprovodi Poslovo savetodavni centra iz Severne Mitrovice uz podšku CBM i UN Habitata.